Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.

Novinky - článek

Září v družině

30.9.2024. Kategorie: Družina

Září přináší nejen začátek nového školního roku, ale také bohatou paletu radostí a aktivit pro děti v naší školní družině. Letos jsme se rozhodli zaměřit na zdravý rozvoj vzájemných vztahů a etiky, vše podtrženo pestrými činnostmi a projekty, které dětem pomáhají nejen k učení, ale také k hlubšímu porozumění světu kolem nich.

Vzájemné vztahy a zdravověda

Na úvod školního roku jsme se věnovali klíčovému tématu – jak spolu vycházet, jak komunikovat a jak si vzájemně pomáhat. Děti se učily vytvářet a udržovat přátelské vztahy nejen mezi sebou navzájem, ale také s dospělými. Součástí byla i zdravověda – základní dovednosti, jak poskytnout první pomoc, jak pečovat o své zdraví a proč je důležité dbát na zdravý životní styl. Tyto dovednosti si děti osvojovaly formou her a interaktivních cvičení, které byly zábavné i poučné.

Etika s Malým princem

Inspiraci pro letošní etickou výchovu jsme nalezli v knize Malý princ od Antoina de Saint-Exupéryho. S dětmi jsme diskutovali o hodnotách, které nám Malý princ předává – odpovědnosti, přátelství, úctě k druhým a lásce. Prostřednictvím jednoduchých scén z knihy jsme společně přemýšleli, jak se chovat k lidem kolem sebe, jak si vážit přírody a co znamená skutečné štěstí.


Oslava svatého Václava

Září je také časem oslav svatého Václava. V družině jsme si připomněli jeho odkaz a děti se aktivně zapojily do tvořivých dílen, kde vyráběly tematické dekorace a učily se o historii tohoto významného českého světce. Celý den se nesl v duchu tradic a kultury, což dětem pomohlo lépe porozumět českým kořenům.

Zahájení projektu "Rok stromu"

Letos jsme zahájili nový celoroční projekt s názvem Rok stromu, který se zaměřuje na poznávání přírody, stromů a jejich významu pro život. Děti budou během roku sledovat různé fáze stromů v přírodě, učit se o jejich ekologické roli a prakticky se zapojí do aktivit jako je sázení stromků nebo tvorba uměleckých děl z přírodních materiálů. Projekt je provází i v pravidelných vycházkách do lesa, kde poznávají různé druhy stromů a lesní živočichy.


Podzimní tvoření a venkovní aktivity

Podzim je ideální období pro tvořivost a pobyt venku. S dětmi jsme vyráběli podzimní dekorace z listí, kaštanů a šišek. Venkovní hry a vycházky do lesa byly zaměřené na poznávání přírody, rozvoj motoriky a týmovou spolupráci. Podzimní atmosféra, kdy les hraje všemi barvami, dětem přinášela nejen radost, ale i pocit klidu a spojení s přírodou.

Zářijové pečení – Jablečný den

V září nechyběl ani náš tradiční Jablečný den, kdy jsme společně s dětmi pekli jablečné dobrot. Děti si užily přípravu těsta, krájení jablek a pečení, a nakonec jsme si všechny dobroty společně vychutnali. Tento den byl skvělou příležitostí k rozvoji praktických dovedností, týmové práce a samozřejmě k oslavě podzimní úrody.


Září v naší školní družině bylo plné zážitků, učení a radosti. Děti si nejen užily podzimní aktivity, ale také se naučily něco nového o světě, vztazích a o sobě samých. Jsme nadšení z toho, co další měsíce přinesou, a těšíme se na pokračování našich projektů a výletů do přírody.


Vychovatelky ŠD